Kulturprogram under Højbanen

Et kulturprogram under Højbanen skal gøre Nørrebro Station til et lokalt mødested. I sommeren 2025 inviterer Områdefornyelse Bispeengen og Kultur N lokale aktører til at skabe kulturoplevelser, der fremhæver stationen som en særlig attraktion i bydelen.

Projektbeskrivelse

Vis alle

Lokale kulturoplevelser

Kulturen gror nedefra

Kulturliv på Nørrebro er lige så mangfoldigt som bydelens beboere. Med rødder i en stærk aktivistisk og politisk tradition gror kulturen oftere nedefra og gennem frivillige kræfter end fra de etablerede kulturinstitutioner i København. 

Fokus på det stærke budskab

Kulturoplevelser på Nørrebro spænder bredt og henvender sig både til de brede målgrupper og til nichekultur-forbrugeren. Fællestræk er fokus på budskabet, der ikke bare underholder beskueren, men inddrager publikum i en transformativ oplevelse, der vækker nysgerrighed og skaber dialog mellem mennesker.

Stærk identitet

På vej til en destination

Nørrebro Station er et ikonisk knudepunkt i det mangfoldige Nørrebro. Her er liv døgnets 24 timer, hvor pendlere, gadesælgere, udsatte, unge og ældre færdes på deres vej til en destination. De fleste er i transit, men få tager et kortere ophold på en bænk.

Storby-vibe og rå æstetik

Buernes rå og upolerede æstetik, detailhandlens multietniske tilbud og arkitekturen i den fredede stationsbygning i funkisstil gør Nørrebro Station til et særligt sted, der forbinder bydelene Nørrebro og Nordvest. En helt unik storby-vibe og forfaldsæstetik henleder tankerne på højbanen i Berlin. På stationen mødes og clasher stemninger, mennesker og indtryk i en skøn forening.  

Plads til udsathed

Præmis for bylivet omkring stationen

Udsathed er en væsentlig præmis for sammensætningen af et kulturprogram under Højbanen. Her er flowet af migranter og hjemløse højt, og flere ungegrupper tager ophold i stationsområdet. 

Nørrebro ønsker tolerance og sameksistens

Mange beboere på Nørrebro udtrykker et ønske om tolerance og inklusion af de mere sårbare grupper, men anerkender samtidig problematikken, når enkelte udsatte grupper, indtager et byrum, og dermed udelukker andre. I projektudviklingen er det vigtigt at tage højde for de komplekse udfordringer, som følger med en høj koncentration af udsathed – ikke for at ekskludere de udsatte fra stationsområdet, men for at skabe rammerne for en positiv sameksistens mellem forskellige typer ophold og flow.

Tilgængelighed i én bue

For at sikre et minimum af tilgængelighed i en bue under Højbanen etableres en midlertidig tilgængelighedsindretning i samarbejde med Catapult Projects. 

Indretningen indebærer etablering af adgang til buen, et sikkert underlag, samt låger, der kan aflåses, når der ikke er et aktivt værtskab. Materialerne er så vidt muligt genanvendte, og kan efter brug anvendes i andre projekter. 

Tidsplan

Kulturprogrammet afvikles fra maj-oktober 2025

Vil du følge med i projektet?

Læs med i områdefornyelsens nyhedsbrev, følg os på Facebook eller Instagram og bliv opdateret på det nyeste kulturprogram.  

Stemningsbillede af loppemarked med kunst under højbanens buer
Fotograf
Lars Kristian Vibild

FAKTA

Projektejer

Områdefornyelse Bispeengen, Teknik- og Miljøforvaltningen

Kontakt

Katrine Lund Thaning, projektleder i Områdefornyelse Bispeengen

Mail: omfbispeengen@kk.dk
 

Følg områdefornyelsen